7 πιθανά λάθη στην επιβίωση (survival) που κάνεις ως νέος

Του Brett Steele από το buggedoutprepper.com 

Ας το παραδεχτούμε: η προετοιμασία είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και μπορεί να είναι πέραν των αντοχών ενός αρχαρίου.

Ποιο μαχαίρι να πάρω; Ποιες τροφές πρέπει να αποθηκεύω; Ποια καταστροφή είναι πιο πιθανό να με επηρεάσει; Πώς μπορώ να πείσω την (τον) σύζυγό μου να συμμετέχει στις προσπάθειές μου; Πρέπει πραγματικά να αγοράσω όλα αυτά τα πράγματα; Πού θα τα αποθηκεύσω όλα αυτά; Πρέπει να αγοράσω έτοιμες τροφές MRE (Meal, Ready-to-Eat);

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά λάθη αρχαρίων που μπορούν να γίνουν, και μερικά από αυτά θα κοστίσουν πολλά χρήματα… ή μη χειρότερα.

Ας δούμε τα σημαντικότερα από αυτά ώστε βήμα βήμα να μπορέσετε να τα αποφύγετε.

Λάθος επιβίωσης #1 – Μην αγοράσετε τίποτε (ακόμα)

Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω είναι να μην αγοράσετε τίποτα μέχρι να ενημερωθείτε επαρκώς για την επιβίωση. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ποιες είναι οι προτεραιότητές σας και που ακριβώς πρέπει να προετοιμαστείτε πρώτα, επειδή δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα με τη μία. Δεδομένου ότι η αγορά προετοιμασίας και επιβίωσης (prepping market) κοιτάνε την τρέχουσα τάση, υπάρχουν διεθνώς χιλιάδες εταιρείες προϊόντων επιβίωσης που προσπαθούν να πουλήσουν. Πρέπει μόνο να αγοράζετε αυτό που αποφασίζετε ότι χρειάζεστε, και όχι αυτό που σας λέει κάποια καμπάνια πωλήσεων.

Λάθος επιβίωσης #2 – Όταν όντως αγοράζετε, κάντε καλή έρευνα

Η έρευνα είναι στην πραγματικότητα πολύ εύκολη, σαν να την κάνει κάποιος χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις τεχνολογικές. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε μερικές βασικές αναζητήσεις στην Google όπως π.χ.:

best survival knife

site:survivalistboards.com which knife is best

Μετά στο YouTube το Amazon, το eBay και το Aliexpress μπείτε και κάντε το ίδιο. Λ.χ. Στο Amazon μπορείτε να διαβάσετε δεκάδες και δεκάδες κριτικές από άλλους χρήστες όπου σας λένε κάθε πρόβλημα που είχαν. Οι αρνητικές κριτικές είναι οι πρώτες που εξετάζω, αλλά προσέξτε (!) ορισμένοι χρήστες έχουν τη συνήθεια να δίνουν αρνητικές κριτικές σε όλα τα προϊόντα.

Για παράδειγμα, αφού έχετε στο μυαλό σας 2 ή 3 μαχαίρια, μπορείτε να κάνετε μερικές αναζητήσεις για κάθε ένα όπως:

[όνομα ή μοντέλο μαχαιριού] review

[όνομα ή μοντέλο μαχαιριού] problem

[όνομα ή μοντέλο μαχαιριού] what do you think?

Αυτές οι αναζητήσεις θα αποκαλύψουν πιθανά προβλήματα με τα μαχαίρια που πρόκειται να αγοράσετε, καθώς επίσης και εναλλακτικά προϊόντα.

Λάθος επιβίωσης #3 – Μην αγοράζετε MRE τροφές (Meal, Ready-to-Eat, κονσέρβες κ.λπ.)

Τα MRE ακούγονται καλή ιδέα γιατί εφόσον είναι αρκετά καλά για τον στρατό, υποτίθεται πρέπει να είναι αρκετά καλά για εσάς. Οι ετοιματζήδικες τροφές MREs όχι απλά είναι ακριβές αλλά δεν έχουν καλή και φυσιολογική γεύση. Δεν ενδείκνυται δηλαδή για αποθήκη με αποθέματα επιβίωσης, καθώς υπάρχουν και άλλα τρόφιμα που είναι φθηνότερα, πιο νόστιμα και πιο θρεπτικά. Μπορείτε να διαλέξετε από: τρόφιμα ψυχρής αφύγρανσης, καραμέλες, ενεργειακές μπάρες και άλλα σνακ με μεγάλη διάρκεια ζωής στο ράφι όπου είναι όλα καλά και για το σακίδιο επιβίωσης εξαιτίας του βάρους.

Λάθος επιβίωσης #4 – Εστιάστε στις δεξιότητες και όχι μόνο στα εργαλεία και τα εφόδια

Το να ψωνίζεις πράγματα είναι εύκολο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συντριπτική πλειονότητα των preppers (προετοιμαστήρων) ψωνίζουν, αντί να επικεντρώνονται σε μακροπρόθεσμα σχέδια επιβίωσης. Λοιπόν, η αγορά των εργαλείων επιβίωσης και εξοπλισμού αποτελούν μόνο την μισή ιστορία. Ένας ανόητος με ένα εργαλείο παραμένει ένας ανόητος, όπως λέει και η παροιμία και η δεξιότητα είναι το ατού των όπλων, των εργαλείων και της επαρκούς αποθήκης επιβίωσης.

Ορισμένες από τις δεξιότητες που πρέπει να εργαστείτε περιλαμβάνουν:

 • ανάπτυξη της επίγνωσης (πολύ χρήσιμη στις μεγάλες πόλεις με κίνδυνο ταραχών και τρομοκρατικών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια),
 • αυτοάμυνα,
 • να βρίσκετε τρόφιμα και νερό στην περιοχή σας (είτε ζείτε σε χωριό είτε σε πόλη),
 • να γίνετε καλύτερος οδηγός (σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνετε την πραγματική έξοδο χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητό σας)
 • βελτίωση του χρόνου αντίδρασης στο SHTF δηλαδή όταν αρχίσουν τα όργανα (κάνοντας πρακτικές ασκήσεις, ή να φανταστείτε την αντίδραση σας ή ακόμα καλύτερα κάνοντας και τα δύο)
 • να φτιάχνετε καταφύγιο (ίσως να αναγκαστείτε να κατασκευάσετε ένα στην φύση, παρά το ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αντίσκηνο που πιθανώς έχετε στο σακίδιο επιβίωσης σας)
 • να ξεκινάτε, να διατηρείτε και στη συνέχεια να σβήνετε (ακόμη και τα ίχνη σε) μια φωτιά
 • …και πολλές άλλες δεξιότητες οι οποίες έρχονται με την εξάσκηση και την τριβή.

Λάθος επιβίωσης #5 – Μην βάζετε τόσα πράγματα στο σακίδιο επιβίωσης

Φίλε, μπορώ ακόμα να θυμηθώ που πέταγα το τυπωμένο αντίγραφο του οδηγού επιβίωσης SAS στην τσάντα μου – ήταν ΒΑΡΥ. Το όλο πράγμα έγινε απίστευτα ελαφρύ μόλις το αφαίρεσα! Αυτή τη στιγμή, το βαρύτερο πράγμα στο σακίδιο επιβίωσης μου, είναι το μπουκάλι από ανοξείδωτο χάλυβα, γεμάτο με νερό, φυσικά.

Δεν ανήκουν όλα στο σακίδιο σας. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθείτε σε πραγματική έξοδο κατά τη διάρκεια της επόμενης καταστροφής και θα πρέπει να έχετε μόνο τα απαραίτητα εργαλεία επιβίωσης για να φιδιάσετε κάπου για ημέρες, ακόμη και εβδομάδες.

Οι καλύτεροι τρόποι γεμίσματος του σακιδίου επιβίωσης είναι να ξεκινήσετε με μια λίστα. Φυσικά, προτού προσθέσετε κάτι, σκεφτείτε πολύ καλά σε ποια σενάρια μπορεί να σας βοηθήσει. Μόλις τα μαζέψετε, ξεκινήστε να προσθέτετε τα αντικείμενα ένα ένα με τα σημαντικά πρώτα.

Λάθος επιβίωσης #6 – Δεν είστε σε φόρμα

Μιλώντας για βαριά σακίδια, γνωρίζετε πόσο αντέχετε να μεταφέρετε το δικό σας κατά τη διάρκεια μιας εξόδου; Ανεξάρτητα από το πόσο ζυγίζει, θα δείτε πόσο εξαντλητικό μπορεί να είναι.

Ανακάλυψα τον σκληρό τρόπο όταν το δοκίμασα πριν από δύο μήνες. Ήμουν εγώ, και τρεις φίλοι. Ήμουν ο μόνος με σακίδιο και έμενα συνεχώς πίσω τις περισσότερες φορές λόγω του βάρους που έφερα, παρόλο που φορούσα μπότες πεζοπορίας, το μονοπάτι ήταν βρεγμένο και ακόμη και λασπώδες σε κάποιο σημείο.

Λάθος επιβίωσης #7 – Δεν έχετε σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Υπάρχουν τρεις τύποι prepper: α) εκείνοι που θα μείνουν μέσα, β) εκείνοι που θα βγουν έξω και γ) εκείνοι που θα βγουν αλλά δεν έχουν ιδέα για πού. Δεν θέλετε να βρίσκεστε στην τελευταία κατηγορία και αν είστε προετοιμασμένοι για μέσα, θα πρέπει να υπολογίσετε την πραγματική έξοδο ως επιλογή.

Ποτέ δεν ξέρεις πότε το σπίτι ή η πόλη σου γίνεται ακατοίκητη.

Νομίζω ότι ο μυστικός λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να μείνουν μέσα, είναι επειδή είναι πιο εύκολο να προετοιμαστούν. Ακόμα, επιμένω να δώσετε και στα δύο σενάρια περισσότερη μελέτη.

Prepper: Θα εξετάσουμε σε ξεχωριστά άρθρα, τα σενάρια για την Ελλάδα, γιατί στην χώρα μας έχουμε υψηλή ποικιλομορφία, και είναι διαφορετική η προετοιμασία και έξοδος στην Αθήνα, και διαφορετική σε ένα ορεινό χωριό το οποίο δεν το άγγιξαν ούτε οι Γερμανοί.

Το να έχεις σχέδιο έκτακτης ανάγκης δεν είναι περίπλοκο. Ξεκινάτε με προετοιμασία σε προσωπικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και καταστροφές μικρής κλίμακας που μπορούν να διαρκέσουν έως και 72 ώρες: ανεμοστρόβιλοι, τυφώνες, σεισμοί, αυτοκινητιστικά δυστύχημα, έντονο χιόνι, πλημμύρες, κλπ. Ακριβώς όσα είναι πιο πιθανά να συμβούν στην περιοχή σας φυσικά . Χρειάζεστε ένα σχέδιο πραγματικής εξόδου και σχέδιο παραμονής στο σπίτι/καταφύγιο (σε περίπτωση που δεν είστε στο σπίτι όταν συμβαίνει) καθώς και ένα σχέδιο επικοινωνίας (π.χ. ραδιόφωνο με μπαταρίες ώστε να μείνετε ενημερωμένοι με τις τελευταίες εξελίξεις).

Κατακλείδα

Κάνατε κάποιο από αυτά τα λάθη ή άλλο ως αρχάριος; Μην ντρέπεστε, αφήστε το σχόλιο σας πιο κάτω για να μαθαίνουμε όλοι και να μοιραζόμαστε την γνώση. Όλοι κάνουμε λάθη και από αυτά μαθαίνουμε.

3 Comments to “ 7 πιθανά λάθη στην επιβίωση (survival) που κάνεις ως νέος”

 1. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ says :Απάντηση

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΘΈΜΑΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ!

  1. Ευχαριστούμε, ήμαστε σε συνεχή έρευνα.

 2. IRON-67 says :Απάντηση

  Πολύ σωστά τα παραπάνω, ο καθένας πρέπει να εξατομικεύει και προσαρμόζει στα δικά του δεδομένα και ανάγκες, την όποια προετοιμασία του. Υπάρχουν οι γενικές κατευθύνσεις που αναλόγως εξειδικεύονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

TOP