PMR στα 446.09375 MHz (κανάλι 8) | Καιρός
  • |
  • |

Prepper

NewsletterΧάρτηςRadius
  • No products in cart.
  • Αρχή
  • Άμυνα
    • Παρουσιάσεις όπλων
  • Εξοπλισμός
    • Σακίδιο επιβίωσης
    • Επικοινωνίες
  • Καταφύγιο
    • Τροφή
  • Περιστατικά
    • Πόλεμος
    • Πυρηνικά
    • Ηλεκτρομαγνητικός Παλμός
  • Νέα
    • Ενημερωθείτε στο email
  • Λεξικό
  • Forum
    • Σύνδεση
    • Εγγραφή
  • Radio
  • Home
  • Blog
  • Blog
  • Εξοπλισμός
  • 8 κοινοί μύθοι για τον Κλωβό Faraday
0
Πίγκος ο 3ος
Κυριακή, 15 Μαΐου 2022 / Δημοσιεύθηκε σε Εξοπλισμός

8 κοινοί μύθοι για τον Κλωβό Faraday

Βασισμένο από τον prepper Michael Major

Τα κλουβιά Faraday έχουν κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα για τους preppers και τους survivalists που θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές τους συσκευές θα παραμένουν άθικτες σε περίπτωση ΗΜΠ.

Το πρόβλημα είναι ότι η δημοτικότητα των κλουβιών Faraday έχει δημιουργήσει επίσης πολλούς μύθους και παραπληροφόρηση και όποιος θέλει να κατασκευάσει ένα, πρέπει να ψάξει αρκετά.

Πριν νιώσετε 100% ασφαλείς ότι οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές σας θα παραμείνουν ενεργές μετά από έναν ΗΜΠ, διαβάστε πιο κάτω ορισμένες τεχνικές τις οποίες πρέπει να εξετάσετε σοβαρά πριν φτιάξετε το δικό σας κουτί faraday.

Τι βάζουμε μέσα σε έναν Κλωβό Faraday

Σκεφτείτε οποιεσδήποτε ηλεκτρονικές συσκευές θα θέλατε να έχετε στη διάθεσή σας όταν δεν θα υπάρχει δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Για παράδειγμα, φορητά ραδιόφωνα χειρός, ασύρματοι, ηλιακές γεννήτριες, υπολογιστές, μπαταρίες, φακοί κ.λπ., όλα θα μπορούσαν να αχρηστευτούν (όχι απλά να απενεργοποιηθούν) μετά από έναν ΗΜΠ. Σκεφθείτε επίσης το ηλεκτρονικό κύκλωμα του οχήματος σας, και οτιδήποτε απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια για να λειτουργήσει.

Η τοποθέτηση τους μέσα σε ένα κλουβί Faraday θα τα προστατεύσει από τις καταστροφικές συνέπειες του ηλεκτρομαγνητικού παλμού, και θα έχει ως αποτέλεσμα να έχετε περισσότερα διαθέσιμα εργαλεία για την επιβίωσή σας μετά την κατάρρευση του συστήματος.

Μύθοι και παραπληροφόρηση

Δεδομένου του ότι ευτυχώς δεν χρειάστηκε ποτέ (μέχρι τώρα που γράφεται αυτό το άρθρο) να ζήσουμε μια επίθεση ΗΜΠ, δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες από πρώτο χέρι για την προστασία ηλεκτρονικών κυκλωμάτων από έναν ΗΜΠ. Συνεπώς ό,τι φτιάχνουμε είναι πειραματικό τελείως με σχεδόν καμία γνώση αποτελεσματικότητας.

Ωστόσο, έχουν γίνει πολλές έρευνες και πειράματα σχετικά με το θέμα, όπου μπορούμε να βασίσουμε τα σχέδια μας για τα κλουβιά Faraday.

Η έλλειψη πραγματικών παραδειγμάτων όπου άνθρωποι σχεδίαζαν και κατασκεύαζαν κλουβιά Faraday και τα χρησιμοποίησαν με επιτυχία για να θωρακίσουν ηλεκτρονικές συσκευές κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης ΗΜΠ, οδηγεί σε μύθους και παραπληροφόρηση.

Ενώ υπάρχουν δεκάδες μύθοι για το κλουβί του Faraday, έχω συγκεντρώσει αυτούς που βλέπω να αναφέρονται επανειλημμένα.

1. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μεταλλικό κουτί

Έχω διαβάσει αναρτήσεις στο διαδίκτυο που υποδηλώνουν ότι το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μεταλλικό κουτί ή κάδος απορριμμάτων για να τοποθετήσετε ηλεκτρονικά μέσα.

Αν και αυτή είναι μια καλή αρχή, η κατασκευή ενός πρακτικού κλουβιού Faraday απαιτεί λίγη περισσότερη δουλειά. Ο κρίσιμος παράγοντας είναι ότι το εξωτερικό δεν πρέπει να έχει κενά στην αγωγιμότητά του.

Αυτό σημαίνει ότι το καπάκι και το σώμα του δοχείου πρέπει να συνδέονται ηλεκτρικά. Όπου το καπάκι και το σώμα συναντώνται, πρέπει να υπάρχει μια γέφυρα για να περάσει η ηλεκτρική ενέργεια.

Το γυμνό μέταλλο μπορεί να είναι αρκετό σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά η χρήση αγώγιμης ταινίας για τη σφράγιση της άρθρωσης είναι καλύτερη.

Ο εξοπλισμός στο εσωτερικό πρέπει επίσης να είναι μονωμένος από το κέλυφος του κλουβιού. Αυτό μπορεί να γίνεται τόσο απλό με ένα στρώμα από χαρτόνι, καουτσούκ ή ξύλο.

Το κλειδί βρίσκεται στο ό,τι τοποθετήσετε στο κουτί θα είναι ηλεκτρικά μονωμένο από το μέταλλο του κλουβιού.

2. Τα κλουβιά Faraday χρειάζονται γείωση

Το αν ένα κλουβί Faraday απαιτεί γείωση ή όχι είναι ένα θέμα καυτής συζήτησης σε κύκλους prepper και survivalist.

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται γείωση για να είναι αποτελεσματικό.

Ωστόσο, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να γειώσετε ένα κλουβί Faraday ούτως ή άλλως.

Το πλεονέκτημα της γείωσης είναι ότι θα επιτρέψει στην ηλεκτρική ενέργεια που συλλαμβάνει το μέταλλο του κλουβιού να κατευθυνθεί μακριά από το κλουβί στη Γη.

Εάν δεν είναι γειωμένο και χτυπήσει ένας ΗΜΠ, το κλουβί θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σημαντικό φορτίο που οδηγεί σε κίνδυνο ηλεκτροπληξίας όταν θα προσπαθήσετε να το ανοίξετε.

Εάν η γείωση του κλωβού δεν είναι πρακτική στην περίπτωσή σας, όλα τα ηλεκτρονικά σας μέσα θα είναι ακόμη ασφαλή. Ωστόσο, θα πρέπει να βρείτε το πώς να αποφορτίσετε τυχόν φορτίο που συσσωρεύεται στην επιφάνεια του κλουβιού.

3. Ένας φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να γίνει ένα καλό κλουβί Faraday

Οι φούρνοι μικροκυμάτων έχουν σχεδιαστεί για να μας προστατεύουν από την ακτινοβολία που παράγουν ΑΠΟ μέσα ΠΡΟΣ τα έξω και με μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Επομένως, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η συσκευή αυτή θα προστατεύει επίσης οτιδήποτε βρίσκεται μέσα της από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που προέρχεται από το εξωτερικό. Ένας φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να παρέχει κάποια προστασία, όμως δεν σχεδιάστηκε ποτέ για να είναι ένα κλουβί Faraday.

Υπάρχει ένα κενό στην αγωγιμότητα μεταξύ της πόρτας και του σώματος του φούρνου μικροκυμάτων όπου ο παλμός ενός ΗΜΠ μπορεί κρυφά να εισχωρήσει.

4. Πρέπει να αποθηκεύσετε τις μπαταρίες σε ένα κλουβί Faraday

Μπορεί να φαίνεται λογικό οι μπαταρίες να υφίστανται τις επιπτώσεις ενός ΗΜΠ, αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο.

Θα ήταν καλή ιδέα να αποθηκεύσετε τους φορτιστές για τις μπαταρίες σας μέσα σε ένα κλουβί Faraday, αλλά όσον αφορά τις ίδιες τις μπαταρίες, δεν χρειάζεται να το κάνετε.

5. Χρειάζεστε (;) ένα κλουβί Faraday για προστασία από CME

CME: Coronal Mass Ejection, δηλαδή ένα γεγονός στο οποίο ένα μεγάλο νέφος ενεργητικού και εξαιρετικά μαγνητισμένου πλάσματος εκρήγνυται από το ηλιακό στέμμα στο διάστημα, προκαλώντας ραδιοφωνικές και μαγνητικές διαταραχές στη γη (αυτά έχουν καταγραφεί “επισήμως” προς το παρόν).

Μια CME (αναφέρεται και ως ηλιακή έκλαμψη) δεν είναι το ίδιο με έναν ΗΜΠ. Η CME είναι μια καταιγίδα φορτισμένων σωματιδίων από τον ήλιο και θεωρείται ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το ηλεκτρικό μας δίκτυο και όχι (!) για τα περίπλοκα ηλεκτρονικά κυκλώματα.

Όταν τα σωματίδια αλληλεπιδρούν με την ατμόσφαιρά μας, δημιουργούν ρεύμα στην ατμόσφαιρα και την επιφάνεια της Γης.

Δεδομένου ότι το ηλεκτρικό δίκτυο είναι ουσιαστικά μια γιγάντια κεραία, θα συλλέξει αυτό το ρεύμα, το οποίο θα λιώσει τους μετασχηματιστές στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Εκτός κι αν τα ηλεκτρονικά σας είναι συνδεδεμένα στο ηλεκτρικό δίκτυο ή σε έναν μακρύ αγωγό όπως μια κεραία, πιθανότατα δεν θα επηρεαστούν από μια CME.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, πολλοί preppers πιστεύουν πως δεν υπάρχει κανένα κακό στη χρήση κλουβιού faraday για την προστασία των ηλεκτρονικών τους από την απειλή μιας CME.

Όμως! Μερικοί preppers αλλά και αναλυτές της Αποκάλυψης θεωρούν πως το χωρίο που αναφέρει ότι θα σκοτεινιάσει ο Ήλιος, περιγράφει ένα μεγάλο καταστρεπτικό γεγονός που προκύπτει από γιγάντια ηλιακή έκλαμψη.

Εὐθέως δὲ μετὰ τὴν θλῖψιν τῶν ἡμερῶν ἐκείνων, ὁ ἥλιος σκοτισθήσεται, καὶ ἡ σελήνη οὐ δώσει τὸ φέγγος αὐτῆς, καὶ οἱ ἀστέρες πεσοῦνται ἀπὸ τοῦ οὐρανοῦ, καὶ αἱ δυνάμεις τῶν οὐρανῶν σαλευθήσονται.

ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ 24:29

Συγκεκριμένα, περιγράφουν αυτό το γεγονός ως μια έκρηξη/έκλαμψη του Ηλίου όπου η ατμόσφαιρα θα ιονιστεί τόσο πολύ ώστε δεν θα λειτουργήσει ξανά ποτέ τίποτα ηλεκτρικό αλλά ούτε και ηλεκτρονικό. Μερικοί πιστεύουν πως δεν θα εκρήγνυται καν η πυρίτιδα.

Συνεπώς, και το πιο ασφαλές και δοκιμασμένο faraday κλουβί να έχεις, δέκα μέτρα κάτω από την γη, από την στιγμή που θα το ανοίξεις, θα καίγονται, θα βραχυκυκλώνουν και θα αχρηστεύονται όλα τα κυκλώματα.

6. Μπορείτε να φτιάξετε ένα κλουβί Faraday από κοτετσόσυρμα

Θεωρητικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κοτόσυρμα ή συρματόπλεγμα ως το εξωτερικό πλαίσιο του κλουβιού Faraday.

Τα ανοίγματα στο σύρμα θα ήταν μικρότερα από τα μήκη κύματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που θα περίμενε κανείς να δει κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης ΗΜΠ.

Μπορώ να βρω ελάχιστα στοιχεία στο ότι ένα κλουβί Faraday κατασκευασμένο από κοτετσόσυρμα θα ήταν εξίσου αποτελεσματικό ενάντια σε επίθεση ΗΜΠ, όσο και ένα κουτί κατασκευασμένο από συμπαγές μέταλλο.

Είναι πολύ καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα μεταλλικό δοχείο κατασκευασμένο από συμπαγές μέταλλο όπως κουτί πυρομαχικών ή έναν μεταλλικό κάδο απορριμμάτων σφραγισμένο με αγώγιμη ταινία, παρά να ξοδέψετε χρόνο και πόρους για την κατασκευή του χρησιμοποιώντας ξύλο και σύρμα κοτετσιού.

7. Πρέπει να αποθηκεύσετε τα φωτοβολταϊκά σε ένα κλουβί Faraday

Τα ηλιακά πάνελ αξιοποιούν την ενέργεια του ήλιου και δεν επηρεάζονται από έναν ΗΜΠ, επομένως δεν χρειάζεται να τα αποθηκεύσετε μέσα σε ένα κλωβό Faraday.

Τούτου λεχθέντος, εάν οι ηλιακοί σας συλλέκτες έχουν ενσωματωμένους ελεγκτές φόρτισης για τη φόρτιση συσκευών απευθείας από τον πίνακα, αυτά τα κυκλώματα ενδέχεται να επηρεαστούν από μια επίθεση ΗΜΠ.

Ενώ τα ηλιακά πάνελ δεν χρειάζεται να προστατεύονται από κλωβό Faraday, οι ηλιακές γεννήτριες, οι ελεγκτές φόρτισης και οι μετατροπείς (inverters) πιθανότατα θα επηρεαστούν αρνητικά από έναν ΗΜΠ.

Επομένως, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε ένα κλουβί Faraday για την προστασία τους.

8. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κινητό τηλέφωνο για να δοκιμάσετε ένα κλουβί Faraday

Αν το Faraday κλουβί μπορεί να μπλοκάρει τα σήματα ενός κινητού τηλεφώνου, φαίνεται λογικό να προσφέρει υψηλό επίπεδο προστασίας για όλα τα ηλεκτρονικά σε περίπτωση ΗΜΠ.

Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει.

Ένα κινητό τηλέφωνο λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο σύνολο συχνοτήτων που μπορεί να μην είναι ίδιες με τις συχνότητες ενός ΗΜΠ.

Γνωρίζει μήπως κανείς επακριβώς τις συχνότητες, το εύρος και την ισχύ των στρατιωτικών όπλων; Δεν νομίζω.

Είναι καλύτερο να δοκιμάσετε το Faraday κλουβί σας, με διάφορες συσκευές που λειτουργούν σε μεγάλο εύρος συχνοτήτων.

Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ραδιόφωνα AM, ασυρμάτους VHF-UHF PMR446 CB, δρομολογητές Wifi και μονάδες GPS μαζί με ένα κινητό τηλέφωνο για να δοκιμάσετε την αποτελεσματικότητα ενός Faraday Cage.

Κάνοντας αυτό θα σας δώσει μια πολύ πιο ακριβή εκτίμηση της αποτελεσματικότητας του Faraday κλουβιού σας.

Μια επίθεση ΗΜΠ είναι μια πραγματική απειλή. Είτε πρόκειται για ένα χυδαίο έθνος είτε για τρομοκρατία, ένας ΗΜΠ είναι μια οικονομικά αποδοτική μέθοδος για να σακατέψει κάποιος ένα ολόκληρο έθνος για μήνες, αν όχι για χρόνια.

Μην πέσετε θύματα των μύθων και της παραπληροφόρησης που μολύνουν το διαδίκτυο.

Κάντε τη δική σας έρευνα, κατανοήστε πώς λειτουργεί ένας ΗΜΠ και μια CME και κυρίως… μην κόβετε τις γωνίες κατά την κατασκευή του κλωβού Faraday.

Ετικέτες: ΗΜΠ, κλωβός faraday

Επόμενο άρθρο

Ασύρματος PMR για επείγουσες επικοινωνίες σε ώρες blackout
Ασύρματοι πομποδέκτες PMR 446
Σακίδιο επιβίωσης – Για την Πόλη, το Χωριό και το Βουνό

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα άρθρα

  • Ο καιρός της προετοιμασίας τελείωσε. Ήρθε η εποχή των Preppers.

    Στην Ελλάδα, σε επίπεδο ετοιμότητας όσον αφορά ...
  • Ιωδιούχο Κάλιο (KIO3) και Επείγουσες καταστάσεις ακτινοβολίας

    Αυτό το ενημερωτικό έγγραφο αφορά την πολιτική ...
  • 13 τρωτά σημεία σε κάθε τύπο ανθρώπινου σώματος

    Σε ένα φανταστικό σενάριο χάους, όπου οι μάχες ...
  • Τα αποτελέσματα των πυρηνικών εκρήξεων

    Άνθρωποι και ζώα που αιμορραγούν γιατί δεν έχου...
  • Πυρηνική Έκρηξη – οι Ζώνες Θανάτου και πως να προφυλαχθείτε

    Οι αρχικές επιδράσεις στην άμεση περιοχή της έκ...

Στηρίξτε το prepper.gr



Ετικέτες

Covid19 off-grid PCP αεροβόλα PMR prepper Όπλα Αεροβόλο Αποθήκη επιβίωσης Αστικός πόλεμος Ασύρματος Αυτοάμυνα Βαλλίστρα Βιολογικός πόλεμος Βομβαρδισμοί Επιβίωση Επικοινωνίες Ζόμπι Ηλεκτρομαγνητικός παλμός Καραμπίνα Κατάρρευση συστήματος Καταφύγιο Κραχ Λειόκαννο Μάσκα προστασίας Μάσκα σωματιδίων Μαχαίρι Νομοθεσία Οικονομική κατάρρευση Οπλοκατοχή Πανικός επιβίωσης Πιστόλι Πραγματική έξοδος Πρώτες βοήθειες Πυρηνικά Πόλεμος Σακίδιο επιβίωσης Σκοπευτήριο Σκοποβολή Σπίτι Τρόφιμα Φάρμακα Φυσίγγια Χάρτης Ψωμί πόλη

Αποφθέγματα

Ο prepper προετοιμάζεται για κάτι το οποίο εύχεται ποτέ να μην του συμβεί.

Πίγκος ο 3ος

NEWSLETTER

Ενημέρωση των preppers στο email

Off Grid Επικοινωνία

PMR στα 446.09375 MHz
(κανάλι 8) για όλους τους Preppers στην Ελλάδα.

Εργαλεία

  • Χάρτης των Preppers
  • Λίστα αποθήκης
  • Λίστα σακιδίου επιβίωσης
  • Λίστα κενή - Εκτύπωση
  • Όροι χρήσης

FOLLOW US

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
© COPYRIGHT 2020 preper.gr - ALL RIGHTS RESERVED - ΑΠΟΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ η αναδημοσίευση οποιουδήποτε περιεχόμενου χωρίς την αναφορά προς την πηγή prepper.gr
κατασκευή eshop BLB.gr
TOP