Έστω ότι έχεις αποθηκεύσει αρκετά τρόφιμα, νόμιμα όπλα, πυρομαχικά και φάρμακα. Τι θα κάνεις από την 3η μέρα της καταστροφής και μετά όταν δεν θα έχεις ρεύμα, νερό, και θέρμανση;
Θεωρώ την καθαριότητα και την υγιεινή ίσως τον σοβαρότερο και πιο ύπουλο εχθρό για την επιβίωση μας, σε περιπτώσεις όπου η καταστροφή διαρκέσει πάνω από 3 ημέρες… Ναι, σε 3 ημέρες δεν θα αντέχεις ούτε τον ίδιο σου τον εαυτό. Δεν πάει να έχουμε μαζέψει μια αποθήκη με χαρτιά υγείας και κονσέρβες, αυτά θα μας βοηθήσουν για μερικά 24ωρα μόνο. Από εκεί και έπειτα πεθαίνουμε – κυριολεκτικά – από την βρώμα.
Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο “SAS Εγχειρίδιο Επιβίωσης” του Barry Davies B.E.M. το οποίο εστιάζει κυρίως στις δεξιότητες επιβίωσης, και όχι της προετοιμασίας.
Όπως έχουμε πει ξανά, η προετοιμασία είναι σχετικά εύκολη και όλοι από εκεί ξεκινάμε, αλλά όσο διαρκεί η καταστροφή και το σύστημα του πολιτισμού μας δεν επανέρχεται, τότε αναγκαστικά αρχίζουμε και καλλιεργούμε δεξιότητες επιβίωσης. Αυτό καθορίζεται και από τα επίπεδα δυσκολίας της κάθε κατάστασης.
- Στις [] σχολιάζουμε την δική μας άποψη.
- Όλες οι πληροφορίες είναι ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση συμβουλευτικές.
- Για κάθε τι που έχετε ανάγκη να εφαρμόσετε, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Εγώ το κάνω συνέχεια.
***
Ανοσοποίηση
Υπάρχουν εμβόλια εναντίον πολλών ασθενειών οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν απειλή σε μία κατάσταση επιβίωσης. Στις ασθένειες αυτές περιλαμβάνονται: ο τυφοειδής και παρατυφοειδής πυρετός, ο κίτρινος πυρετός, ο τύφος, ο τέτανος, η χολέρα και η ηπατίτιδα. Είναι αναγκαίο να εξασφαλίσετε όσο το δυνατόν περισσότερα εμβόλια [ή να επιβεβαιώσετε ότι τα έχετε κάνει], αφού βεβαιωθείτε για την ημερομηνία λήξης των. Πριν επισκεφτείτε οποιαδήποτε ξένη χώρα, πρέπει να ζητήσετε ιατρικές οδηγίες, να κάνετε πρόσθετα εμβόλια και να πάρετε επιπλέον μέτρα προστασίας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας αρκετά ανθελονοσιακά δισκία, όπου απαιτείται.
[Ο Barry Davies και κάθε ένας που προετοιμάζεται για την χειρότερη καταστροφή, υπολογίζει την κατάσταση χωρίς σύστημα υγείας, όταν πάνω από το 90% των κατοίκων του πλανήτη δεν προετοιμάζεται καθόλου. Κάντε λοιπόν μόνοι σας τους υπολογισμούς, στο πόσοι και πόσο γρήγορα θα ασθενήσουν οι κάτοικοι σε πυκνοκατοικημένες περιοχές από θανατηφόρες ασθένειες λόγω της ανάμειξης πληθυσμών που υφίσταται.]

Πλένετε τα ευαίσθητα μέρη του σώματος, τουλάχιστον μια φορά την ήμερα.
Σε μία κατάσταση επιβίωσης, είναι προφανώς σημαντικό να διατηρείτε την υγεία σας, ενώ θα αναμένετε τη διάσωση – αυτό επίσης είναι απόλυτα αναγκαίο, για να μπορείτε να κινείστε από έναν τόπο σε άλλο, όταν χρειάζεται. [Εδώ αναφέρεται σε περιστατικά από ατυχήματα, π.χ. αεροπορικά, ταξιδιωτικά, σε βουνά, στη θάλασσα κ.ο.κ.].
Ατομική Υγιεινή
Η πρώτη προτεραιότητα σε περίπτωση ασθένειας, εξάντλησης ή τραυματισμού δεν είναι η ιατρική, αλλά η εφαρμογή μιας καλής βασικής ατομικής υγιεινής. [Το αναφέρει, γιατί σε μια καταστροφική κατάσταση γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να διατηρούμε άριστα την ατομική μας υγιεινή].
- Η κατάλληλη υγιεινή,
- η φροντίδα και η προσοχή στην προετοιμασία του φαγητού και του ροφήματος,
- η απομάκρυνση των αποβλήτων, [όσα χαρτιά υγείας και να έχεις, τα χρησιμοποιημένα πρέπει να τα απομακρύνεις με ασφάλεια]
- ο έλεγχος των εντόμων και των τρωκτικών (και, βεβαίως, η ανοσοποίηση),
Μειώνουν σημαντικά τις αιτίες και τον αριθμό των νοσημάτων και των λοιμώξεων από τις οποίες μπορεί να προσβληθεί το άτομο που επέζησε μετά από ένα ατύχημα. Η σημασία της πρόληψης νοσημάτων, κατά τη διάρκεια οποιοσδήποτε κατάστασης επιβίωσης, δεν χρειάζεται να τονισθεί ιδιαίτερα και η φυσική υγιεινή είναι σημαντικός παράγοντας, αν επιθυμείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας.
Αν είναι δυνατό, θα πρέπει να πλένεστε καθημερινά με ζεστό νερό και σαπούνι. Μια μικρή ποσότητα νερού μπορεί να χρησιμοποιείται για να πλένετε με σφουγγάρι το πρόσωπο, τις μασχάλες καιτα πόδια, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Το τακτικό πλύσιμο, ιδίως μετά την αφόδευση, αποτελεί ανάγκη που δεν πρέπει να παραμελούμε.
[Σε μια πόλη, όπου δεν υπάρχει ηλιακός θερμοσίφωνας και ταυτόχρονα παροχή νερού χωρίς φυσική πίεση, πως ακριβώς θα λυθεί αυτό το πρόβλημα; Έστω ότι έχετε μαζέψει αμέτρητα χαρτιά υγείας, το πλύσιμο σας πως θα το εξασφαλίσετε; Άρα, πρέπει να βρείτε κοντά σας πρόσβαση σε φυσική ροή νερού, ή να προγραμματίσετε την έξοδο σας προς το καταφύγιο σας από τώρα].Τρώτε όσο το δυνατόν συχνότερα για να διατηρείτε τη φυσική σας δύναμη, αλλά φροντίζετε να λαμβάνετε απλές, ευκολοχώνευτες και θρεπτικές τροφές π.χ. μία χορτόσουπα είναι ιδανική τροφή.
Να βεβαιώνεστε ότι το νερό που πίνετε είναι καθαρό και να πλένετε τις τροφές πριν μαγειρευτούν. Να αποφεύγετε τις ωμές (άβραστες) τροφές, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι μόνο δυσκολοχώνευτες, αλλά αποτελούν επίσης μία πιθανή πηγή μόλυνσης.
Φροντίζετε να πίνετε αρκετά υγρά – νερό, ή τσάι του βουνού είναι το καλύτερο ποτό για έναν εξασθενημένο οργανισμό. Αν και τα θέματα αυτά αποτελούν κοινή λογική, θα βοηθήσουν το σώμα να θεραπευτεί ή να καταπολεμήσει μία ασθένεια ή μόλυνση.
Τα εσώρουχα μαζεύουν βρώμα και ιδρώτα. Συνεπώς, να τα διατηρείτε στεγνά και καθαρά, ιδίως όταν δε μπορείτε να τα αλλάζετε τακτικά. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα για πλύσιμο των ρούχων, να τα τινάζετε δυνατά και να τα απλώνετε στον ήλιο και τον αέρα, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
Ο ήλιος είναι χρήσιμο στοιχείο εναντίον των ασθενειών, διότι ελάχιστα βακτηρίδια ή ιοί μπορούν να επιβιώσουν στην έκθεση της υπεριώδους ακτινοβολίας.
Ψείρες και Τσιμπούρια
Μαζί με τα τσιμπούρια, οι ψείρες είναι επίσης φορείς τύφου που μεταδίδεται μέσα από τα περιττώματά τους.
Τα ρούχα πρέπει να ελέγχονται τακτικά, και αν αποκαλύπτονται οποιαδήποτε από αυτά τα βλαβερά έντομα, πρέπει να αφαιρούνται είτε με μία αντιφθειρική σκόνη (ψειρόσκονη) είτε με βρασμό ή με έκθεση στον ήλιο για μερικές ώρες.
Τα τσιμπήματα από ψείρες δεν πρέπει να ξύνονται, ανεξάρτητα από το πόσο ερεθιστικά είναι, διότι αυτό αφήνει τ0 δέρμα εκτεθειμένο σε μόλυνση από τύφο, μέσα από τα περιττώματα της ψείρας.
Αντίθετα πρέπει να πλένετε το δέρμα με μία ελαφρά αντισηπτική ουσία ή με ένα ισχυρό σαπούνι.
Όταν ένα τσιμπούρι τσιμπάει το δέρμα, χώνει το κεφάλι του μέσα στη σάρκα. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει ποτέ απλώς να αποσπώνται, διότι μπορεί να μείνει το κεφάλι μέσα στο δέρμα και αυτό θα προκαλέσει μόλυνση. Αν επιχειρήσετε να πνίξετε τα τσιμπούρια με καπνό, ιώδιο, παραφίνη, βενζίνη ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο, απλώς θα τα αναγκάσετε να ξεράσουν και αυτό πάλι θα προκαλέσει μόλυνση.
Ο καλύτερος τρόπος να απομακρύνετε ένα τσιμπούρι είναι να σφίξετε με τσιμπιδάκια το δέρμα γύρω από το σημείο του τσιμπήματος, τραβώντας το τσιμπούρι με τη σάρκα. Ακολούθως, πιέστε με τον αντίχειρα την περιοχή την πληγής. Έτσι η πληγή θα σταματήσει να βγάζει αίμα και θα θεραπευτεί γρήγορα.
Ο χυμός από λιωμένες τσουκνίδες, αναμεμιγμένος 50/50 με καθαρό νερό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απολυμαντικό του σώματος, πράγμα που θα μειώσει τον κίνδυνο προσβολής και μόλυνσης από ψείρες. Το ίδιο μίγμα αποτελεί επίσης άριστο σαμπουάν για τη διατήρηση των μαλλιών καθαρών από ψείρες της κεφαλής.
Μαλλιά
Τα μαλλιά προσελκύουν τις ψείρες και γι’ αυτό είναι καλύτερα να τα διατηρούμε κοντά. Σε οποιαδήποτε κατάσταση επιβίωσης για μια μακρά περίοδο (μεγαλύτερη από μία εβδομάδα), όλα τα μέλη της ομάδας πρέπει να κόβουν τα μαλλιά τους. Μην πετάτε τα κομμένα μαλλιά, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως προσάναμμα φωτιάς. Το ξύρισμα δεν πρέπει να ενθαρρύνεται κατά τη διάρκεια της επιβίωσης κάτω από ψυχρές καιρικές συνθήκες, επειδή ο ψυχρός καιρός προκαλεί σκάσιμο στο δέρμα.
Δόντια
Τα δόντια μπορεί να πλένονται με μια αυτοσχέδια βούρτσα, που επιτυγχάνεται μασώντας το άκρο ενός κλαδιού για να αποχωριστούν οι ίνες του. Χρησιμοποιήστε το κλαδί μόνο μία φορά και στη συνέχεια πετάξτε το. Αντί οδοντόπαστας μπορεί να χρησιμοποιηθεί υδαρές αλκαλικό διάλυμα (αλισίβα), σαπούνι, άμμο και αλάτι.

Διατηρώντας τα δόντια καθαρά μειώνεται ο κίνδυνος σοβαρών στομαχικών διαταραχών.
Τα εσωτερικά νηματίδια μιας αρτάνης αλεξιπτώτου ή οι λεπτές ίνες από το εσωτερικό μιας φλούδας δέντρου, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως οδοντικό νήμα για το καθάρισμα των δοντιών. Μπορείτε να φτιάξετε ένα απολυμαντικό διάλυμα από αλατόνερο ή έγχυμα από πευκοβελόνες για την πλύση του στόματος.
Οδοντικές κοιλότητες που προκαλούν πόνο μπορεί να σφραγιστούν με κερί. Αυτό βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου. Επίσης, ένα μίγμα από μάραθο και ιξό (γκι) μειώνει τον οδοντόπονο.
Διάρροια
Μπορείτε να αγοράσετε καρβουνόσκονη και να την περιλάβετε στον υγειονομικό σας εξοπλισμό ή να τη φτιάξετε όταν
χρειαστεί. Η καρβουνόσκονη μπορεί να ληφθεί στεγνή, σε μικρές ποσότητες, αλλά είναι καλύτερα να χορηγείται ανακατεμένη με νερό, σε ένα αραιό διάλυμα.

Υδαρές μίγμα καρβουνόσκονης για τη θεραπεία της διάρροιας.
Όπως με τους περισσότερους ξένους ταξιδιώτες, οι επιβιώσαντες θα υποφέρουν από κρίσεις συνεχούς διάρροιας Η κατάσταση αυτή, αν και δυσάρεστη, δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή και η διαταραχή συνήθως αποκαθίσταται από μόνη της. Στην περίπτωση ενός επιζήσαντος ατόμου, η διάρροια συνήθως εκδηλώνεται ως αποτέλεσμα κατανάλωσης μολυσμένης τροφής ή νερού, αν και η ελονοσία, η χολέρα και η σαλμονέλα δημιουργούν παρόμοια συμπτώματα.
Η διάρροια διαπιστώνεται, όταν ο αριθμός των καθημερινών εκκενώσεων αυξάνει με συντελεστή δύο ή μεγαλύτερο και τα κόπρανα είναι μαλακά και υδαρή.
Μια μικρή ποσότητα υδαρούς διαλύματος καρβουνόσκονης αποκαθιστά το στομάχι, διότι η καρβουνόσκονη απορροφά της τοξίνες από τα έντερα.
- Μαζέψτε ξυλοκάρβουνα από σβησμένη φωτιά,
- τρίψτε τα μέχρι να παραχθεί σκόνη και
- αναμίξτε τη με νερό.
Η πυκνότητα του διαλύματος καθορίζεται από τη χρήση της. Για τη διάρροια, απαιτείται ένα ελαφρό μείγμα περίπου 10 γρ. καρβουνόσκονης σε ένα φλυτζάνι νερό.
Για τροφική δηλητηρίαση το μείγμα θα είναι 50γρ καρβουνόσκονη ανά φλυτζάνι.
Πόδια

Αν είστε αναγκασμένοι να βαδίσετε στο ύπαιθρο, σε μεγάλη απόσταση, τότε το πόσο καλά θα φροντίσετε τα ποδιά σας μπορεί να είναι ο παράγοντας που θα προσδιορίσει αν θα επιβιώσετε η όχι.
Τα πόδια απαιτούν συνεχή φροντίδα. Φλύκταινες (φουσκάλες) ή νύχια που εισδύουν μέσα στη σάρκα, μπορεί να είναι άκρως επώδυνα και να εμποδίζουν το περπάτημα. Οι φουσκάλες των ποδιών προκαλούνται συνήθως:
- από στενά παπούτσια,
- από κακής ποιότητας κάλτσες ή από χαλαρά κορδόνια, σε συνδυασμό με
- μακρές περιόδους πορείας σε δύσκολο και ανώμαλο έδαφος.
Σε τέτοια περίπτωση, σταματήστε και θεραπεύστε αμέσως τις μικρές φουσκάλες, καλύπτοντας αυτές με χειρουργική ταινία. Μια φουσκάλα οξείας μορφής γεμίζει συνήθως με υγρό, το οποίο αν αφαιρεθεί θα κάνει την κατάσταση πιο άνετη.

Η απορροφητική επιδεσμική μεμβράνη αποκαλούμενη «δεύτερη επιδερμίδα» βρίσκεται σε πολλές εμπορικές συλλογές ειδών επιβίωσης και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την φροντίδα των ποδιών.
Μεγάλες φουσκάλες που είναι έτοιμες να σπάσουν, πρέπει να τρυπηθούν με μία αποστειρωμένη βελόνα και κλωστή. Περάστε τη βελόνα μέσα από τη φουσκάλα από τη μια μεριά στην άλλη. Στη συνέχεια, κόψτε την κλωστή αφήνοντας ένα μικρό κομμάτι να κρέμεται προς τα έξω από την κάθε πλευρά της φουσκάλας. Ο τρόπος αυτός εξασφαλίζει την αφαίρεση του υγρού, χωρίς να δημιουργείται μεγάλη ρήξη στο δέρμα. Βεβαιωθείτε ότι η γύρω επιφάνεια του δέρματος διατηρείται εντελώς καθαρή και στεγνή.
Τα νύχια των δακτύλων που εισχωρούν μέσα στη σάρκα, πρέπει να θεραπεύονται αμέσως μόλις τούτο γίνεται αντιληπτό. Χωρίς να αφαιρείται το νύχι, ο καλύτερος τρόπος είναι να περικόψετε λίγο το πάνω κεντρικό άκρο του νυχιού με μία ξυριστική λεπίδα. Τοποθετήστε ένα λεπτό πλαστικό τεμάχιο κάτω από το νύχι για να αποφευχθεί πιθανός τραυματισμός του δακτύλου. Στη συνέχεια, λιμάρετε το νύχι απαλά από τη βάση μέχρι την άκρη του νυχιού. Οταν το νύχι γίνει αρκετά λεπτό θα μειώσει την προς τα έξω πίεση. Η πλήρης αφαίρεση του νυχιού πρέπει να αποφεύγεται, επειδή αυτό θα απαιτήσει επίδεση και μπορεί να μην επιτρέπει το περπάτημα στον ασθενή για μερικές ημέρες.
Βοτανική ή Φυσική Ιατρική
Η βοτανική ιατρική άρχισε να ασκείται, σε όλο τον κόσμο, πριν από τη γραπτή ιστορία και πολλά σύγχρονα φάρμακα προέρχονται από αποσταγμένα βότανα. Αν και πολλά βοτανικά φάρμακα και πολλές αρχαίες θεραπευτικές μέθοδοι είναι αποτελεσματικές, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν δε διατίθενται υγειονομικά εφόδια.
Το θέμα της ιατρικής που αναφέρεται στην επιβίωση θα απαιτούσε πολλούς τόμους, αλλά εδώ περιλαμβάνονται μερικές από τις πιο συνήθεις μεθόδους και φάρμακα. Τα περισσότερα βοτανικά φάρμακα είναι ήπια από πλευράς αποτελεσμάτων και επομένως πολύ βραδείας δράσεως, σε αντίθεση με τα σημερινά ισχυρά φαρμακευτικά προϊόντα.
Τα βοτανικά φάρμακα συνεργάζονται με το σώμα, ενθαρρύνοντας τις φυσικές του θεραπευτικές διεργασίες και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό του σύστημα. Τα περισσότερα βοτανικά φάρμακα είναι ασφαλή, ιδίως όταν το άτομο βρίσκεται σε εξασθενημένη φυσική κατάσταση, και δεν προκαλούν παρενέργειες. Τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις προς το βότανο γίνονται αντιληπτές, πριν παρουσιαστεί οποιαδήποτε σοβαρή βλάβη στον οργανισμό.
Εντούτοις, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι τα βότανα δεν έχουν όλα θετικό αποτέλεσμα. Μερικά φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες, όπως είναι το χελιδονόχορτο, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ποτέ από προσωπικό που δεν έχει ιατρική-νοσοκομειακή εκπαίδευση.
Χρησιμοποιείτε ένα μόνο βοτανικό φάρμακο κάθε φορά, για να παρακολουθείτε την αποτελεσματικότητά του.
***
Το βιβλίο “SAS Εγχειρίδιο Επιβίωσης” του Barry Davies B.E.M. το θεωρώ ως βασικό στην λίστα βιβλίων ενός prepper που ετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο καταστροφής.
Για κάθε ανάγκη σας θα απευθύνεστε πρώτα στον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, και έπειτα θα αποφασίζετε.
Για την λίστα του φαρμακείου σας, μπορείτε να ενημερωθείτε και από το άρθρο μας “ΚΙΤ πρώτων βοηθειών“.