HOMEPAGE Συζητήσεις Prepper forum Εξοπλισμός Επικοινωνίες Επικοινωνία μέσω pmr με preppers

4 φωνές
16 απαντήσεις
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
  • #3113
   blankElixirium
   Συμμετέχων

   Οι preppers που έχουμε δώσει στίγμα στο χάρτη πιστεύω πως είναι καλό να ορίσουμε κάποιες ημερομηνίες ή ώρες στις οποίες να επιδιώκουμε επαφή μέσω ασυρμάτου.
   Αν μένουμε σε υπόγειο, ας ανέβουμε στη ταράτσα. Αν μένουμε σε μονοκατοικία,ας βρούμε ένα ψηλό σημείο στη περιοχή μας.

   Δε ξέρω αν έχετε καταφέρει να έρθετε σε επαφή οι preppers άλλων περιοχών, πάντως εδώ στη πόλη μου προσπάθησα και πρωινή ώρα, και μεσημεριανή αλλά και το απόγευμα να βρω κάποιον prepper κοντά μου αλλά μάταια. Τελευταία στιγμή δε θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτε…

   Καλό είναι ακόμα και στις βόλτες μας ή τις εξορμήσεις μας να έχουμε τον ασύρματο μαζί μας και να καλούμε preppers. Το να γνωρίζουμε από ποια σημεία μπορούμε να ακουστούμε αλλά και να ακούσουμε είναι πολύ σημαντικό. Θα μας ακούνε και άλλοι πιθανότατα με pmr, κανένα πρόβλημα, εμείς θα έχουμε κάνει μια επαφή χωρίς πολλά πολλά και θα έχουμε υπόψην μας ένα σημείο όπου θα μπορούμε να προστρέξουμε, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες, για να αναφέρουμε περιστατικό ή να ζητήσουμε βοήθεια.
   Κοντά μου έχω τους preppers: σεφ69, Αχιλλεα2000 (έχω οπτική επαφή από την ταράτσα), τον sv  και ίσως τον Χριστιανό (αν ανέβω ταράτσα). Ας ορίσουμε κάποια ώρα και να δοκιμάσουμε,όσοι έχουμε,τα pmr. Το ψευδώνυμο μας, αν μιλάμε από τη βάση μας ή είμαστε εν κινήσει,πως ακουγόμαστε και τέλος!
   Και αν θέλουμε να τα σημειώνουμε σε έναν χάρτη. Είναι υπεραρκετά για αρχή. Ετσί θα ξέρουμε πως από το χ σημείο, έχω επαφή με τον ψ στην τάδε περιοχή. Περιμένω γνώμες και προτάσεις. Προτείνω και τη δημιουργία λεξιλογίου για τις μεταξύ μας επικοινωνίες για να αισθανόμαστε-όσο είναι δυνατό αυτό-περισσότερο ασφαλείς σε μια δύσκολη στιγμή. Να το απομνημονεύσουμε και να το χρησιμοποιούμε μόνο σε έκτακτες καταστάσεις.

  • #3122
   blankSV1-SDX
   Συμμετέχων

   Συμφωνώ με όσα λέει το άρθρο… Πολύ καλό…. Υπάρχει κάποια λίστα των ατόμων που συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή ώστε να συμμετάσχω κι εγώ ;;;

  • #3130
   blankElixirium
   Συμμετέχων

   Αυτό που κάνω εγώ είναι να καλώ ανά διαστήματα στο κανάλι,αν ακούει κάποιος prepper κοντά σε μένα. Αλλά μάταια ως τώρα. Πρέπει να οριστεί ημέρα και ώρα ανά περιοχές για να μπορέσουμε συντονισμένα να ρθούμε σε επαφή όσοι μένουμε σε κοντινές μεταξύ μας αποστάσεις.

   • #3245
    blankSV1-SDX
    Συμμετέχων

    Φίλε καλησπέρα… Λες ότι δεν έχεις επαφή μέσω ασυρμάτου με κανέναν. Γνωρίζεις σε τι απόσταση περίπου βρίσκονται  από σένα ;;; Διότι τα pmr έχουν εμβέλεια: μέσα σε κατοικημένες περιοχές 200-400 μέτρα το πολύ. Το χρησιμοποιούν κυρίως βενζινάδικα, καφετέριες και άλλες επιχειρήσεις για να μιλάνε μεταξύ τους με το προσωπικό τους. Σε παραθαλάσσια μέρη μη κατοικημένα, λιβάδια χωρίς εμπόδια να παρεμβάλλονται μεταξύ των χρηστών 2 pmr , είναι από 1 έως 2 χιλιόμετρα. Έχω διαβάσει και εγώ στο διαδίκτυο που γράφουν κάποιοι ότι τα pmr έχουν εμβέλεια 5 έως 10 χιλιόμετρα. Αυτά είναι παραμύθια της χαλιμάς. Όταν ένας  ασύρματος pmr έχει ισχύ 0,5 Watt (μισό Watt) είναι δυνατόν να εκπέμπει στα 10 χιλιόμετρα ;;; Εγώ έχω ένα φορητό πάντα μαζί μου ραδιοερασιτεχνικό (VHF/UHF) ισχύος 8 Watt. Κι όταν εκπέμπω όχι σε πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή, πάντα στα UHF επειδή μεταδίδονται καλύτερα στις πόλεις και φτάνει το σήμα μέχρι  1 με 1,5 χιλιόμετρο και μερικές φορές έχουμε και παράσιτα στην επικοινωνία. Είναι δυνατόν με το pmr με μισό Watt ισχύ να εκπέμψει κάποιος στα 5 ή 10 χιλιόμετρα ;;; Μακάρι να ισχύει…  αλλά εγώ άλλα ξέρω…. τότε όλοι οι Ραδιοερασιτέχνες θα αγοράζαμε pmr. Κάθε άλλη άποψη για το θέμα είναι ευπρόσδεκτη.

   • #3590
    blankΛίχας
    Συμμετέχων

    Καλησπέρα σε όλους… Αδερφέ αποτι βλέπω στο χάρτη είμαστε δίπλα. Πρέπει να βρεθούμε κάποια στιγμή αν θες και εσύ.

    • #3691

     Τον υπεύθυνο της Φωλιάς σας να βρίσκετε πρώτα.

     Τα θέματα κλειδώνουν και θα έχουν πρόσβαση μόνο μέλη. Εγγραφείτε και μπείτε στον Χάρτη όσο είναι καιρός.
  • #3206

   Συμφωνώ σε όλα. Πρέπει πρακτικά να αρχίσουμε να προχωράμε.

   Προς το παρόν έχουμε διαμορφώσει:

   1. Επικοινωνία με PMR,
   2. Επικοινωνία με CB

   Και ετοιμάζουμε και για VHF-UHF. Όποιος δεν δίνει το παρόν στην αρχική επικοινωνία θα φεύγει και από τον χάρτη. Έχουν ήδη οριστεί και αρχικοί υπεύθυνοι περιοχών σε Πειραιά, Μαραθώνα και Νότια Εύβοια.

   Ο κάθε υπεύθυνος περιοχής θα επιλέξει και τις ώρες επαλήθευσης. Π.χ. κάθε Παρασκευή στις 20:00. Και οι γύρω preppers θα δίνουν απλά το παρόν με κάποια κωδικοποίηση οπωσδήποτε.

   Μπορείτε και εδώ να δηλώσετε ενδιαφέρον για κάποια περιοχή, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται μόνο από το κλειστό κανάλι στο Zello για λόγους προστασίας μας.

    

   Τα θέματα κλειδώνουν και θα έχουν πρόσβαση μόνο μέλη. Εγγραφείτε και μπείτε στον Χάρτη όσο είναι καιρός.
   • #3240
    blankSV1-SDX
    Συμμετέχων

    Καλησπέρα. Συμφωνώ σε όσα λες. Εγώ θα πω κάτι σχετικό με την επικοινωνία. Με τους φίλους που είναι σε γύρω περιοχές με μένα (τους αναφέρω πιο πάνω), αν μπορούσαμε να μιλήσουμε μέσω e-mail αρχικά και στη συνέχεια μέσω κινητού για να βρεθούμε από κοντά, εκεί, ανεξάρτητα με το αν είναι ραδιοερασιτέχνες ή όχι κάποιοι, θα βρούμε τις κατάλληλες συχνότητες και να βγάλουμε ένα πρόγραμμα για να κάνουμε τσεκ.  Διότι διαβάζω εδώ ότι κάποιοι φίλοι καλούν κάποιες στιγμές στις συχνότητες των pmr, και δεν απαντάει κανένας. Και έχω εξηγήσει πιο πάνω για τα προβλήματα επικοινωνίας με pmr ή με ραδιοερασιτεχνικό ασύρματο. Για όποια διευκρίνηση, στη διάθεση σας.

   • #3252
    blankElixirium
    Συμμετέχων

    Με pmr  πάντως είχα μιλήσει από τα ψηλά της Θεσσαλονίκης πάνω από το κέντρο με τις πλαγιές του Ολύμπου καθώς είχαμε οπτική επαφή.Πόσα χλμ να είναι σε ευθεία;Τότε ήμουν με 1  telco που έμοιαζε σαν ψεύτικο…Εξαρτάται από τον αν υπάρχει επαφή.Μίλησα και με την περιοχή Άρνισσα.Τα κύματα έχουν περίεργη συμπεριφορά.Πάντα προσπαθώ να είμαι σε ψηλό σημείο.Αλλά και εντός πόλης σε ευθεία ή σχεδόν ευθεία,είχα επαφή περίπου 600-700 μέτρα σε δοκιμή από το σπίτι μου με pmr γνωστού σούπερ μάρκετ.Εννοείται πως άλλο μισό watt, άλλο 5w,δε το συζητώ.Πάντως αν κάποιος σταμπάρει σημεία μια χαρά κάνει τη δουλειά του σε ώρα ανάγκης.

    • #3265
     blankSV1-SDX
     Συμμετέχων

     Καλημέρα. Εάν σε εξυπηρετεί το pmr εσένα και τους άλλους φίλους που είναι κοντά σου, αυτό εσύ το ξέρεις… Το θέμα είναι, έχεις μιλήσει μέσω pmr με τους άλλους φίλους – Prepper’s που είναι κοντά σου ;;; Σε ποια απόσταση βρίσκονται από εσένα ;;;; Αλλιώς γίνεται η μετάδοση των κυμάτων την ημέρα και αλλιώς το βράδυ. Αλλιώς γίνεται όταν έχει λιακάδα και αλλιώς όταν ο καιρός είναι βροχερός…  Μπες σε αυτό το Link για να δεις τι γίνεται… Είναι της εταιρίας BAOFENG και αντί για 8 κανάλια που έχει το pmr, έχει 16. Πάνω, πάνω γράφει εμβέλεια ΕΩΣ 15 χιλιόμετρα. Και πιο κάτω στα τεχνικά χαρακτηριστικά γράφει Εμβέλεια, 5 χιλιόμετρα. Άντε βγάλε άκρη ποια είναι η αλήθεια. Μόνο με δοκιμή στην πράξη. Αυτό ισχύει για όλους τους τύπους των ασυρμάτων.

  • #3280

   Ελέγξτε τον χάρτη και όσοι είστε κοντά επικοινωνήστε ώστε να αρχίσετε εξάσκηση. Εγώ μιλάω με τους κοντινούς μου μέσω email και της ομάδας στο Zello.

   Η εμβέλεια είναι τελείως υποκειμενικό. Εγώ με το μικρό Baofeng το Mini-BFT1 (!) έπιασα και μίλησα καμπάνα ανάμεσα σε 5 τετράγωνα σε πόλη. Αλλά με μέλος ομάδας μου, όχι με άλλο prepper της πόλης μου.

   Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να διαμορφώσουμε ώρες π.χ. ο Leyt Wolf προτείνει 11:00 το πρωί και 20:00 το βράδυ απλά ανοίγουμε και δίνουμε το παρών.

    

   Τα θέματα κλειδώνουν και θα έχουν πρόσβαση μόνο μέλη. Εγγραφείτε και μπείτε στον Χάρτη όσο είναι καιρός.
   • #3300
    blankSV1-SDX
    Συμμετέχων

    Εγώ έχω 5 φίλους στις γύρω περιοχές από μένα. Πώς θα επικοινωνήσω μαζί τους ;;; Δεν γνωρίζω ούτε τα e-mail τους.

    • #3346

     Αν δεν έχει δώσει παρών κάποιος, τότε θα γίνεις ο υπεύθυνος της περιοχής σου, αρχικά.

     Τα θέματα κλειδώνουν και θα έχουν πρόσβαση μόνο μέλη. Εγγραφείτε και μπείτε στον Χάρτη όσο είναι καιρός.
   • #3323
    blankElixirium
    Συμμετέχων

    Το συγκεκριμένο baofeng δεν είναι pmr. Είναι επαγγελματικός u ασύρματος στον οποίο προγραμματίζεις κάποιες συχνότητες. Μπορείς να βάλεις τις 8 συχνότητες των pmr και τέλος. Αλλά δεν είναι νόμιμο γιατί ξεπερνά τα 0,5w που ορίζει η νομοθεσία.

    Το να χρησιμοποιεί κάποιος στον συγκεκριμένο, συχνότητες που δε ξέρει που αντιστοιχούν, δεν είναι ότι καλύτερο. Σκοπός είναι να μπορούμε να συννενοηθούμε-όσο είναι εφικτό αυτό-με τα μέσα που μπορούμε να έχουμε ΝΟΜΙΜΑ, σε καιρό ειρήνης.

    Σε καιρό πολέμου,αναταραχών κτλ ο καθένας θα χρησιμοποιήσει ότι διαθέτει αρκεί να μη παρεμποδίζει την λειτουργία των επίσημων αρχών. Με το pmr εννοείται πως δε μπορώ από το σπίτι μου να μιλήσω με το διπλανό δημοτικό διαμέρισμα, όμως με ένα άλλο σπίτι,200-300 μέτρα πιο κάτω από εμένα,μπορώ να μιλήσω άνετα,χωρίς να γίνομαι στόχος από κάποιον 5-10χλμ μακριά…Έχει να κάνει με την επικοινωνία φωλιά-φωλιά ή φωλιά-κυψέλη που ανέφερε και ένας φίλος σε άλλο topic.

    Για πιο απομακρυσμένες επικοινωνίες πάμε στο νόμιμο cb,και για πιο προχωρημένα πράγματα πάμε στα uv. Πόσοι μπορούν να έχουν VU, όχι από άποψη κόστους αλλά από άποψη νομιμότητας, αν δεν είναι ραδιοερασιτέχνες; Ελάχιστοι.

    Αλλά ακόμα και όλοι να είχαμε VU,και να μιλούσαμε τώρα εγώ από Θεσσαλονίκη και εσύ από Αθήνα μέσω αναμεταδότη,σε περίπτωση BLACKOUT, δε θα είχαμε καμία επαφή.

    Με 25€ που κοστίζουν τα κινέζικα vu άνετα παίρνει από 2 τεμάχια ο καθένας μας. Ποιος μπορεί να το κουβαλάει καθημερινά μαζί του από το σπίτι στη δουλειά; Σε περίπτωση ελέγχου οι ποινές είναι βαρβάτες. Ποιος το ρισκάρει;

    Μαζί μου κουβαλάω ΠΑΝΤΑ ένα pmr και ένα φορητό cb,αυτά μπορώ να έχω νόμιμα και να κάνω τις δοκιμές μου. Έχω ραδιοερασιτέχνες στη πόλη μου με τους οποίους μιλάω στο cb. Βγαίνουν και στα κανάλια pmr με τα φορητά vu των 5watt,τους ακούω,δε με ακούν.

    Η κάθε ομάδα συχνοτήτων έχει δοθεί για συγκεκριμένες κατηγορίες και ομάδες ανθρώπων. Ταπεινή μου γνώμη ,να πορευόμαστε με όσα μπορούμε να διαθέτουμε νόμιμα. Σε κάποια δύσκολη περίπτωση ο καθένας μας θα επιστρατεύσει  και νόμιμα και παράνομα. Αν τώρα με τα νόμιμα βγάλουμε μια άκρη,καταφέρουμε να οργανωθούμε,θα ξέρουμε πως στα δύσκολα,με τα μη νόμιμα μέσα(όσοι έχουν) θα είμαστε σε πιο καλή θέση.

    Ο καθένας από εμάς ξέρει τι έχει σπίτι του,νόμιμο ή παράνομο. Ο καθένας από εμάς όμως θα πρέπει να ξέρει τί πρέπει να χρησιμοποιεί και πότε. Αν ξαφνικά σε μια περιοχή μαζευτούμε 50 νοματαίοι και μιλάμε στις συχνότητες των pmr με 5watt ο καθένας,αμέσως εμποδίζουμε τις δραστηριότητες επαγγελματιών ή ιδιωτών που χρησιμοποιούν τα pmr για την λειτουργία της επιχείρησής τους ή για τη μεταξύ τους επικοινωνία(πχ δυόροφη κατοικία κτλ.)

    Στη περιοχή μου,κατά τη διαδρομή μου σπίτι-δουλειά, υπάρχουν 4 επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν 4 διαφορετικές συχνότητες στα pmr για την συννενοήση τους. Μπορεί τα pmr τους να μην έχουν υπότονο και έτσι ένας με ασύρματο 5w που βγαίνει στη συχνότητα που χρησιμοποιούν,απλά για μιλήσει με έναν φίλο του 10χλμ μακριά,να τους δημιουργεί πρόβλημα…

    Το κομμάτι επικοινωνία στη δική μας περίπτωση έχει συγκεκριμένο στόχο, όπως είναι και η φιλοσοφία του prepper: ακόμα και με τα ελάχιστα,να μπορώ να καταφέρω τα μέγιστα.

    Συγνώμη αν κούρασα με το κείμενο. Είμαι στη διαδικασία αναζήτησης κεραίας βάσεως για το cb. Προς το παρόν είμαι φορητός(πεζός) και mobile με εξωτερική κεραία στο αυτοκίνητο.

    • #3340

     Εξαίρετος. Έτσι ακριβώς όπως το λες. Επίσης προτείνω να ξεκινήσει κάποιος από τα PMR446 με κοντινές επικοινωνίες και να μεταβεί μετά στα επόμενα.

     Μια απλή χρήση του PMR είναι πχ σε ώρες χάους όπου έχουμε δώσει σημείο συνάντησης και κάποιος λείπει, αλλά είναι σχετικά κοντά (πχ 1 – 2 τετράγωνα): “Έλα Τάδε, με ακούς; είμαστε στο μέρος… λαμβάνεις;”, και αντίστοιχα μας ακούει το άλλο μέλος και προχωράμε σε συνάντηση.

     Για παιδιά δε, είναι ιδανικά.

     Τα θέματα κλειδώνουν και θα έχουν πρόσβαση μόνο μέλη. Εγγραφείτε και μπείτε στον Χάρτη όσο είναι καιρός.
  • #3302
   blankSV1-SDX
   Συμμετέχων

   Στο ZELLO ψάχνω για ομάδα Prepper και δεν μου βγάζει κάτι….

   • #3337

    Για όλες τις εσωτερικές ΜΗ δημόσιες ομάδες/συζητήσεις παρακαλώ στέλνετε εσωτερικό ΜΗ δημόσιο μήνυμα.

    Τα θέματα κλειδώνουν και θα έχουν πρόσβαση μόνο μέλη. Εγγραφείτε και μπείτε στον Χάρτη όσο είναι καιρός.
Ετικέτες θέματος

Πρέπει να συνδεθείτε για να απαντήσετε.

TOP