HOMEPAGE Συζητήσεις Prepper forum Εξοπλισμός Μέθοδοι απολ΄ύμανσης νερού

τελευταία ενημέρωση: Guard78 1 έτος πριν
3 φωνές
3 απαντήσεις
  • Συντάκτης
      Guard78
      Συμμετέχων

Μία βασικότατη παράμετρος επιβίωσης είναι η εξασφάλιση πόσιμου νερού. Υπάρχουν πάρα πολλές τεχνικές και τρόποι, θα σας παρουσιάσω τις πιο εύκολες και όσο πιο γρήγορα μπορώ.

Το δίλημμα είναι απλό: Το πίνεις και μπορεί να πεθάνεις ή δεν το πίνεις και πεθαίνεις σίγουρα.

Βράσιμο: 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Βέβαια και λίγα λεπτά βρασμού είναι αρκετά για να καθαρίσουν το νερό, με την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι λασπωμένο. Γενικά δεν πρέπει ποτέ να είναι λασπωμένο*… Μειονεκτήματα – αλλοίωση γεύσης.

Χλώριο: Ισχυρή απολύμανση, η δοσολογία είναι 1 σταγόνα κοινής χλωρίνης / λίτρο νερού. Αφήνουμε 40 λεπτά να ενεργήσει… Μειονεκτήματα – γεύση χλωρίου.

Δισκία: Στην ουσία χλώριο σε χαπάκια. 1 δισκίο / λίτρο νερού. Προσοχή στις εταιρίες, δεν παρέχουν όλες το ίδιο αποτέλεσμα, προτεινόμενη η Katadyn.

Ιώδιο: Αποτελεσματική απολύμανση, η δοσολογία είναι 4-5 σταγόνες ιωδίου / λίτρο νερού. Αφήνουμε 40 λεπτά να ενεργήσει… Μειονεκτήματα – χρωματισμός νερού.

Φίλτρα: Φίλτρο καθαρισμού νερού, Sawyer mini μικρό ελαφρύ με διαπερατότητα 0,1 μm. γύρω στα 50 ευρώ
      και Lifestraw με διαπερατότητα 0,2 μm., γύρω στα 25 ευρώ. Τα φίλτρα αποδίδουν και σε πολύ βρώμικο νερό.

*Το λασπωμένο νερό το φιλτράρουμε πρώτα πολλές φορές με ένα κομμάτι πανί, μπλούζα, κάλτσα ή οτιδήποτε άλλο διαθέσιμο. Το νερό που θα απολυμάνουμε θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν διαυγές!

** Όλα τα παραπάνω δεν αφορούν στο θαλασσινό νερό. Θα υπάρξει άλλο θέμα για εύκολη αφαλάτωση νερού.

Ελπίζω να μην κούρασα…

«Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως»

parmenion
      Συμμετέχων

Αν μου επιτρέπει μερικές παρατηρήσεις:
      1) Για το βράσιμο νερού 10 λεπτά είναι υπερβολικό, οι οδηγίες του EPA είναι 1 λεπτο απο το σημείο βρασμού και πάνω απο τα 1,500μ λόγω μειωμένου σημείου βρασμού 3 λεπτά.
      Για καθαρισμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ενα φίλτρο γαλλικού καφέ.
      2) Οι οδηγίες είναι 2 σταγόνες χλωρίνης (6 ή 8.25%  sodium hypochlorite) / λίτρο νέρου
      Πηγή: https://www.epa.gov/ground-water-and-drinking-water/emergency-disinfection-drinking-water

Π3
      Keymaster

Εξαιρετικό θέμα, και συνοπτικότατη ενημέρωση.

Γενικά, αν δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό από πηγή η οποία είναι καλή, τα πράγματα είναι κρίσιμα. Και αν ΔΕΝ υπάρχουν φίλτρα και υλικά απολύμανσης:

1. Φιλτράρουμε την λάσπη με ρούχα ή με αυτοσχέδιο φίλτρο (κάρβουνο, άμμος, πανί κλπ) και
      2. Βράζουμε το νερό.

Ευχαριστούμε.

Τα θέματα κλειδώνουν και θα έχουν πρόσβαση μόνο μέλη. Εγγραφείτε και μπείτε στον Χάρτη όσο είναι καιρός.
      Guard78
      Συμμετέχων

Σωστά, πχ οι σταγόνες έχουν να κάνουν με την πυκνότητα της χλωρίνης ή 10 λεπτά είπα γιατί υπολόγισα κ τον χρόνο μέχρι να βράσει το νερό, γιατί εκείνη την ώρα ο μέσος πολίτης δε θα έχει την ψυχραιμία να τα υπολογίσει αυτά.

Με τα άρθρα μου θα προσπαθήσω να δώσω μια πιο ερασιτεχνική οπτική μιας κ ειμαι κ εγώ ερασιτέχνης, ούτε καν κυνηγός :). Ίσως έτσι μας διαβάσουν κάποιοι κ δουν οτι όλοι μας μπορούμε να οργανωθούμε.

Το φίλτρο καφέ πολύ δυνατό για το νερό έχεις δίκιο! Με την ευκαιρία να προτείνω τα φίλτρα καφέ Melitta πολύ οικονομικά κ καλή ποιότητα. Εγώ αυτά έχω στο σακίδιο μου.

«Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως»

Ετικέτες θέματος

Πρέπει να συνδεθείτε για να απαντήσετε.