HOMEPAGE Συζητήσεις Prepper forum Περιστατικά Μηδέν της τύχης, αλλά πάντα της ευβουλίας και της προνοίας

τελευταία ενημέρωση: Πίγκος ο 3ος 2 μήνες πριν
2 φωνές
3 απαντήσεις
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
  • #4116
   blankElixirium
   Συμμετέχων

   Περιπτώσεις στις οποίες με έχουν βοηθήσει τα αντικείμενα που κουβαλάω μαζί μου καθημερινά:

   1) Ασύρματος pmr. Είμαι άνθρωπος που δεν ακούει ενημερωτικές εκπομπές στο αυτοκίνητο, παρά μόνο μουσική. Το pmr είναι ανοιχτό και στο scan. Πλησιάζοντας στο κέντρο της πόλης και χωρίς να γνωρίζω πως υπήρχε αγώνας μπάσκετ στο Παλαί Ντε Σπορ αλλά και επεισόδια σε εξέλιξη, σε κανάλι των pmr άκουσα οδηγίες του κέντρου της αστυνομίας προς τις δυνάμεις ασφαλείας. Η αναμετάδοση στα pmr γινόταν ή από αναρχικούς ή από οργανωμένους οπαδούς, ώστε να ενημερώνονται οι υπόλοιποι “ταραχοποιοί” για τις κινήσεις της αστυνομίας. Έτσι όμως γνώριζα καi γω πως ίσως θα συναντήσω προβλήματα στη πορεία μου – όπως και έγινε… Πέρασα ανάμεσα από δεκάδες οργισμένους οπαδούς και δυνάμεις των ματ, 2 λεπτά αφότου άκουσα τις οδηγίες της αστυνομίας στο pmr! Δεν πανικοβλήθηκα, παρόλο που η κόρη μου κοιμόταν πίσω στο καθισματάκι της, γιατί είχα προλάβει να κλείσω παράθυρα, a/c σε περίπτωση που υπήρχε ρήψη χημικών και τις ασφάλειες στις πόρτες. Μην υποτιμάτε το pmr λοιπόν. Η κίνηση των οχημάτων προς το σημείο των ταραχών δεν είχε προλάβει να διακοπεί από την αστυνομία.

   2) Συσκευή εκπαίδευσης – απώθησης σκύλων. Όποιος χρησιμοποιεί ποδήλατο – είτε εντός πόλης είτε στο βουνό – είναι καλό να έχει μια τέτοια συσκευή και να έχει άμεση πρόσβαση σε αυτήν. Μετά από επίθεση αγέλης σκύλων που δέχθηκα στο περιαστικό δάσος Σέιχ Σου (δάγκωμα στο πόδι από λυκόσκυλο), κυκλοφορώ πάντα με μια τέτοια συσκευή η οποία έχει αποτρέψει δεκάδες τέτοια περιστατικά μετά το συγκεκριμένο. Πλέον οι αγέλες που έχουν σχηματιστεί από σκύλους σε περιαστικές περιοχές και ορεινούς όγκους είναι αρκετές. Οι κραυγές από μέρους μας για να φοβήσουμε την αγέλη που μας επιτίθεται, μπορεί να αποκαλύψει τη θέση μας στον εχθρό σε συνθήκες χάους, ενώ η χρήση μιας συσκευής υπερήχων θα μας επιτρέψει να περάσουμε μέσα από την αγέλη με αρκετά μεγάλο ποσοστό επιτυχίας (εκτός αν πετύχουμε κουφούς σκύλους)

   3) Ζευγάρι βαμβακερές κάλτσες (στρατιωτικού τύπου). Στον μεγάλο χιονιά πριν λίγα χρόνια στη πόλη μου, η κάλτσες αυτές φορεμένες πάνω από τα παπούτσια με βοήθησαν να διανύσω πάνω από 3 χλμ σε μια μέρα χωρίς να γλυστρίσω σε κανένα σημείο της διαδρομής. Απαραίτητο αξεσουάρ για μένα όταν ξέρω πως περιμένουμε χιονόπτωση και χαμηλές θερμοκρασίες.

   4) Σνακ (παστέλι ή μπάρα). Σε περίπτωση αποκλεισμού εξαιτίας καιρικών συνθηκών ή ατυχήματος – βλάβης, η ύπαρξη σνακ στο όχημα θα μετριάσει τον εκνευρισμό μας ή τον πανικό των μικρών συνεπιβατών μας. Έτυχε να χρειαστεί ουκ ολίγες φορές. Εννοείται και η ύπαρξη επαρκούς ποσότητας νερού (τουλάχιστον 1μιση λίτρο), ακόμα και για μετακίνηση από την μία άκρη της πόλης στην άλλη, ειδικά όταν στο όχημα υπάρχουν παιδιά.

   Το πρόσφατο παράδειγμα με εγκλωβισμένους εξαιτίας χιονόπτωσης στην Αττική Οδό, αποτελεί παράδειγμα γιατί πρέπει ΠΑΝΤΑ να έχουμε σνακ μαζί μας,αν για κάποιον λόγο δεν έχουμε το σακίδιο έκτακτης ανάγκης.

   5) Γάντια μιας χρήσης, γάντια εργασίας (του 1€). Όποιος ξέρει να δίνει πρώτες βοήθειες πρέπει να έχει ένα ζευγάρι… Επίσης τα γάντια εργασίας για επισκευή στο ποδήλατο ή στο όχημα,αν και όποτε χρειαστεί,χωρίς να λερώσουμε τα χέρια μας και για να μη τραυματιστούμε.

   6) Αδιάβροχο μιας χρήσης. Δε πιάνει χώρο, κοστίζει ελάχιστα, και με έχει σώσει από μεγάλες νεροποντές κατά τη διαδρομή προς τη δουλειά μου (πεζός). Επίσης, 2 σακούλες σούπερ μάρκετ,τις οποίες χρησιμοποιώ σαν γαλότσες πάνω από τα παπούτσια για να διασχίσω πλυμμηρισμένα σημεία ειδικά τους χειμερινούς μήνες με τις χαμηλές θερμοκρασίες. Κάνουν δουλειά και προστατεύουν από το να παγώσουν τα πόδια μας,μέχρι να φτάσουμε στο προορισμό μας ή να βρούμε ασφαλές καταφύγιο. Και αυτές,διπλωμένες καλά δε πιάνουν χώρο.

   7) Ντεπόν – τραυμαπλαστ. Οι λόγοι προφανείς…

   8) Κλασσικός έντυπος χάρτης της περιφέρειας μας στο όχημα. Καλό το κινητό αλλά σε περίπτωση έλλειψης ή διακοπής του δικτύου κινητής τηλεφωνίας δε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δεδομένα για να προσανατολιστούμε σε μέρος που δε το γνωρίζουμε. Έχει χρειαστεί και αποδείχθηκε χρήσιμο εργαλείο (είναι πάντα χρήσιμο εργαλείο ο χάρτης ειδικά σε συνδιασμό με πυξίδα).

   Σίγουρα υπάρχουν και άλλα που έχω χρησιμοποιήσει κατά καιρούς (πολυεργαλείο, φακός κτλ) απλά εδώ παραθέτω μερικά που ίσως κάποιοι δε ξέρουν πως μπορούν να φανούν χρήσιμα σε έκτακτες περιπτώσεις.

   Δε χρειάζεται να περιμένουμε πόλεμο ή χάος για να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε.

   Ακόμα και οι “μικρές” δυσκολίες και αναποδιές της καθημερινότητας μπορούν να ξεπεραστούν γρήγορα και χωρίς εκνευρισμό,αρκεί να έχουμε προνοήσει. Ειδικά όμως αυτή τη περίοδο που περιμένουμε πολλές εξελίξεις, είναι καλό να είμαστε καλά οργανωμένοι, να ελέγχουμε τακτικά τον εξοπλισμό μας και να μη φοβόμαστε να πειραματιζόμαστε με τα μέσα που διαθέτουμε.

   Το καλύτερο εργαλείο από όλα είναι το μυαλό μας. Πρέπει να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε στο έπακρο.

   • Το θέμα τροποποιήθηκε 2 μήνες, 2 εβδομάδες πριν από τον/ην blankΠίγκος ο 3ος.
  • #4170

   Θεωρώ την προσωπική εμπειρία και προσέγγιση του καθενός, κρίσιμης σημασίας. Η σοβαρότητα αυτού του κειμένου εστιάζει στο ότι αν ένας συνάνθρωπος μας με παρόμοιο αστικό περιβάλλον (δηλαδή το 90%) ακολουθήσει και αυτές τις τεχνικές τότε έχει προβάδισμα στην επιβίωση.

   Ευχαριστούμε πολύ. Για το PMR446 το έχω επισημάνει και εγώ, αλλά πολλοί τα ειρωνεύονται.

   Στο scan το είχες στα 8 δημόσια και ελεύθερα κανάλια, έτσι;

   Τα θέματα κλειδώνουν και θα έχουν πρόσβαση μόνο μέλη. Εγγραφείτε και μπείτε στον Χάρτη όσο είναι καιρός.
  • #4341
   blankElixirium
   Συμμετέχων

   Pmr γνωστού σούπερ μάρκετ ήταν,να μη κάνω διαφήμιση. Με 8 κανάλια. Όσο κινούμαι το έχω στο scan σε περίπτωση που συμβεί κάτι,εκτός αν ξέρω πως έχω standby άτομο και το έχω σε συγκεκριμένο κανάλι. Αν δεν είχα το pmr στο scan θα βρισκόμουν προ εκπλήξεως,απλά…

  • #4354

   Άλλο ένα κρίσιμο παράδειγμα χρήσης του PMR.

   Ένας prepper που ΔΕΝ κατοικεί Θεσσαλονίκη, αλλά περνάει πχ από εκεί, ενδέχεται να είναι και μεταφορέας, έχει ανοικτό το PMR του και ένας ΑΠΟ Θεσσαλονίκη μπορεί να ενημερώσει για ένα κρίσιμο γεγονός.

   Ή ακόμη χειρότερα, αν καταρρεύσει το σύστημα οι δύο αυτοί preppers μπορούν να ανταλλάξουν επικοινωνία μέσω PMR και να συναντηθούν ώστε να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο σε καταφύγιο, όπλα, φάρμακα, πρώτες βοήθειες κλπ μέχρι να περάσει το χάος.

   Και πάλι, ευχαριστούμε για το θέμα.

   Τα θέματα κλειδώνουν και θα έχουν πρόσβαση μόνο μέλη. Εγγραφείτε και μπείτε στον Χάρτη όσο είναι καιρός.

Πρέπει να συνδεθείτε για να απαντήσετε.

TOP